La col·lecció Catalunya Desapareguda es va crear el Sant Jordi del 2014 amb l’objectiu d’oferir un producte editorial als pobles i ciutats de Catalunya, que els permetés narrar la història local als conciutadans a través de la fotografia històrica.
El pas inexorable del temps va esborrant silenciosament les petjades dels nostres pares i avis, i van deixant un buit en la memòria col·lectiva dels municipis. Emplenar-lo és l’objectiu d’aquesta col·lecció, que se serveix de la fotografia per explicar com era el municipi i què feia la seva gent des de finals del segle XIX fins a mitjan segle xx. Té l’ànim i la voluntat de fixar els espais de la nostra història particular i col·lectiva en el temps, alhora que vol ser un canal d’interacció per a les generacions futures que volen conèixer les arrels d’identitat a la seva terra d’origen o d’acollida.
Les fotografies procedeixen de fons familiars, i d’arxius públics, amb fotografies de professionals. Ambdues procedències il·lustren els diversos vessants del municipi. Cada fotografia s’acompanya d’un text que emmarca en l’espai i el temps la imatge, i la situa en el context sociopolític del país.
Alguns volums tracten temàtiques genèriques del municipi, com l’urbanime, l’arquitectura i els indrets, i d’altres són monogràfics específics, com el treball, el comerç, les entitats, les festes…L’interès que promou aquesta col·lecció ha generat la subcol·lecció Catalunya en Guerra sobre la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra, així com una altra sobre la Catalunya Monumental.